New Detail

Svenskarna har utländsk valuta för 264 miljoner kronor i byrålådan

29/04/2015

Nya siffror från Visa Europe visar att närmare 9 av 10 svenska resenärer (87 procent) har överblivna kontanter i utländsk valuta efter semestern.

Stockholm, 29 april 2015 – En ny undersökning som Visa Europe låtit genomföra, visar att svenska resenärer har 264 miljoner kronor* i överbliven utländsk valuta som inte används, vilket skulle kunna undvikas.

I sommar väljer många svenskar att resa utomlands till varmare breddgrader. Bland de tillfrågade i Visa Europes senaste undersökning uppger två tredjedelar bland svenskar (63 procent) att de åker på minst en utlandssemester om året och en tredjedel (33 procent) reser mer idag än vad de gjorde för fem år sedan.

Svenskar förändrar sitt betalningsbeteende på utlandsresan
Sverige är ett av Europas mest kortintensiva länder och vi finns med på topp fem-listan över de länder i Europa som gör flest kortköp, enligt Visas årliga siffror. Trots att kortanvändandet är så utbrett i landet, framkommer det att närmare varannan svensk (47 procent) föredrar att använda kontanter på utlandsresan istället för kort, enligt Visa Europes nya undersökning. Många svenska resenärer (42 procent) uppger också att de drabbats av så kallad ”squanderlust” på semestern, som innebär att man spenderar sina sista slantar innan hemresan för att göra sig av med utländsk valuta.

– Det är en självklarhet för oss svenskar att använda våra kort hemma, vilket vi ändrar på när vi reser utomlands. Det är förvånande att se, eftersom Visakort kan användas över hela världen. Med ett kort på resan kan du vara säker på att alltid ha rätt valuta i plånboken och dessutom undvika överblivna kontanter som inte spenderats på resmålet, säger Christina Lind, Sverigechef på Visa Europe.

Bättre koll på semesterkassan
Att använda kort istället för växlade kontanter kan också ge bättre koll på semesterkassan, det anser Kajsa Beausang, Chefredaktör på tidningen RES:

– Jag tycker att man ska unna sig på semestern men det är inte kul att komma hem med en skrikande tom plånbok. Att handla med kort på utlandsresan fungerar precis på samma sätt som när du använder kortet hemma i Sverige och du får en samlad överblick över alla dina semesterköp, säger Kajsa Beausang.

Visa Europes tips till dig som ska resa utomlands i sommar:

  • Ta seden dit du kommer och betala alltid i lokal valuta när du handlar utomlands.
  • Om du ändå skulle behöva kontanter när du är utomlands, hittar du adressen till alla uttagsautomater här: http://www.visaeurope.com/making-payments/atm-locator
  • Om ditt Visakort blir stulet eller om du tappar det - kontakta din bank eller Visas Global Customer Assistance Services direkt.

Om undersökningen:
Undersökningen genomfördes av Populus i 16 Europeiska länder under perioden 6-23 mars 2015, på uppdrag av Visa Europe. Följande länder deltog i undersökningen; Storbritannien, Irland, Spanien, Frankrike, Italien, Tyskland, Österrike, Schweiz, Belgien, Norge, Sverige, Danmark, Finland, Polen, Turkiet och Tjeckien.

*Uppskattat värde av utländsk valuta som inte används, genomsnittligt värde per person från Visa Europes undersökning är 51,95 kronor. Antal personer i Sverige mellan 18-64 år från SCBs senaste mätning är 5.849.189 och antalet personer som har kvar överblivna kontanter i utländsk valuta efter semestern är 5.088.794,43 (5.849.189 * 0,87 = 5.088.794,43). 51,95 SEK x 5.088.794,43 personer = 264.362.870,6385 SEK är värdet som svenskar har i byrålådan.