New Detail

Svenskar gör småköp - även på nätet

11/08/2015

Stockholm, augusti 2015 – Idag presenterar Visa Europe helt nya svenska e-handelssiffror. Siffrorna visar att vi gör småköp med kort, även på nätet. Vi gör också flest e-köp med våra kort jämfört med våra nordiska grannar*.

Svenskar shoppar för små belopp både på nätet och i fysiska butiker
Tidigare i år presenterade Visa siffror som visade att den svenska specialiteten ”småköp med kort” fortsätter att öka. De nya e-handelssiffrorna visar att vi även gör småköp på nätet. I snitt spenderar vi ungefär 500 kronor per köp vilket är mer än 30 procent lägre än snittet för övriga Europa som ligger på ungefär 730 kronor.

– Vi har ju tidigare kunnat se att svenskar handlar med sitt kort för allt mindre summor rent generellt. Troligtvis håller småköpsbeteendet på att förflytta sig även till e-handeln. Med internet i handen och e- handelns utveckling är vilken produkt eller tjänst som helst bara ett klick iväg. Idag shoppar vi allt från pocketböcker till kvällens middag online, vilket vi inte gjorde för bara några år sedan, säger Christina Lind, Sverigechef på Visa Europe.

Flest e-köp med kort i Sverige
Sett till nordiska siffror finns det betydande skillnader mellan länderna. Jämfört med snittet för våra nordiska grannländer Norge och Finland gör svenskarna flest kortköp online. Dessutom gör vi svenskar mer än fyra gånger fler kortköp än vårt grannland Finland.

– Ur ett betalningsperspektiv är den svenska marknaden långt före många andra marknader, inte minst när det gäller kortbetalning. Här har i princip alla ett bankkort så fort man blivit myndig, vilket inte är lika självklart på andra marknader. Dessutom ligger Sverige i framkant när det gäller att förenkla för konsumenterna online, vilket gör att man till exempel inte behöver fylla i sina uppgifter varje gång, säger Anton Johansson, e-handelsexpert känd från podcasten Ehandelspodden.

Flest väljer kort framför faktura
Siffror från den senaste E-Barometern, som ges ut av PostNord, visar att kortbetalning (konto- och kreditkort), för första gången sedan 2011, är mer populärt än faktura som den betalningsmetod svenskar föredrar vid köp på nätet.

– Svenskar är flitiga kortanvändare och vi hamnar på en andra plats bland Europas länder vad gäller vilka som använder kort allra mest. Nu verkar det som att allt fler upptäcker smidigheten och tryggheten i att handla med kortet även på nätet. Anledningen kan vara att många inser att alla kortköp är trygga köp, vare sig det är online eller i fysisk handel och oavsett vilket land du handlar ifrån, säger Christina Lind. Många anser också att de får en bättre överblick över sina inköp när de betalar med kort på nätet, och således bättre kontroll över sin privatekonomi, fortsätter Lind.

Om siffrorna från Visa Europe
*Siffrorna består av Visa Europes egen kortdata från perioden juni 2014 – maj 2015 och baseras på antalet genomförda korttransaktioner, den totala volymen av spenderat värde och antalet Visa-kort i respektive land (Sverige, Norge och Finland).