New Detail

Många svenskar är mer stressade idag än för fem år sedan inför årets julshopping – trängsel och köer i topp

09/11/2015

Nya siffror från TNS Sifo på uppdrag av Visa visar att många svenskar känner sig stressade över årets julshopping redan i oktober och mer än var tionde svensk är mer stressade idag än för fem år sedan (13 procent). Allra mest stressade blir vi av jakten på de rätta julklapparna och av trängsel och köer i julruschen.

Stockholm, 9 november 2015 – Julen närmar sig med stormsteg men än är det några veckor kvar och julstressen börjar tidigt samtidigt som vi är mer stressade idag än förr. Redan i slutet på oktober kände sig många svenskar stressade inför årets julshopping (13 procent) – kvinnor mer än män. Vad som stressar svenska folket allra mest är jakten på den rätta julklappen (42 procent) men även trängsel och köer ligger i topp (28 procent). Nära en femtedel (17 procent) är stressade över sin ekonomi inför årets julshopping.

Siffror från senaste E-barometern, som ges ut av PostNord, visar att var fjärde konsument i Sverige kommer att handla de flesta av sina julklappar redan innan den 1 december. Bland dem som ska handla julklapparna på nätet är andelen ännu högre – fyra av tio kommer att e-handla sina klappar på nätet före december.

– Julen är en härlig högtid för många svenskar, med både julbak och familjehäng, men det innebär också en hel del stress att ge sig ut på stan bland trängsel och köer. För en julshopping utan stress är därför e-handel ett bra alternativ. När du handlar med kort på nätet blir shoppingen än mer stressfri då alla dina köp är skyddade. Du kan få pengarna tillbaka om du får hem en felaktig eller trasig klapp, säger Christina Lind, Sverigechef på Visa.

Fler yngre än äldre är mer stressade idag, än för fem år sedan, inför årets julshopping
Den yngre generationen utmärker sig jämfört med andra åldersgrupper. Bland de svenskar som deltagit i undersökningen svarar en fjärdedel i åldern 15-34 år att de är mer stressade idag inför årets julshopping, än för fem år sedan, vilket skiljer sig från rikssnittet om 13 procent. Dessutom är det flest personer (17 procent) i denna ålderskategori som känt sig stressade inför årets julhandel i slutet på oktober.

– En möjlig orsak till varför yngre är mer stressade än andra kan vara att de i större utsträckning upplever fler krav i sin vardag. Idag har vi alla mer att göra, mer att tänka på och vi jobbar ständigt på att få vårt livspussel att gå ihop. Att då även addera julshopping till agendan blir ännu ett stressmoment som i slutändan riskerar att få oss att må dåligt, säger Kerstin Uvnäs Moberg, läkare och professor i fysiologi, som har forskat om ”lugn och ro-hormonet” oxytocin och dess effekter.

Fler siffror från undersökningen

  • Fler kvinnor än män kände sig stressade i oktober inför årets julshopping (15 procent mot 11 procent).
  • Endast 8 procent kände sig stressade över att få varorna i tid när de julshoppar på nätet.
  • Väldigt få (2 procent) känner sig stressade över att bli bedragna när de julshoppar på nätet.

Om undersökningen
Undersökningen baseras på en studie som genomfördes av TNS Sifo 29-30 oktober 2015. 1162 respondenter deltog i studien och gjordes i TNS Sifos webbpanel med slumpmässigt rekryterade respondenter i åldern 15-79 år. Panelen är riksrepresentativ.