New Detail

Varannan svensk upplever stress i långa köer – och vi stör oss mest på att köa i mataffären

30/03/2016

Press Release Image

Varannan svensk (55 procent) har upplevt stresskänslor som förhöjd puls, irritation eller panikkänslor i långa köer, det visar en färsk undersökning från TNS Sifo på uppdrag av Visa Europe1. Bland kvinnor är samma siffra 64 procent. Allra mest stör vi oss på att köa i mataffärer, följt av snabbmatställen och klädbutiker.

Stockholm, 30 mars 2016 – Den svenska kökulturen är vida känd och vi står allt som oftast och väntar tålmodigt på vår tur utan att trängas. I en ny undersökning som Visa Europe genomfört, svarar mer än var fjärde svensk (26 procent) att mataffären är den plats där de stör sig allra mest på att stå i kö, följt av snabbmatsställen (17 procent) och klädbutiker (11 procent).

- Ingen gillar att vänta och de flesta kan nog känna igen sig i frustrationen med långa köer till kassan. Nu när kontaktlösa betalningar kommer till Sverige blir det ännu enklare att handla – du blippar bara ditt kort mot terminalen och för köp under 200 kr behöver du heller inte knappa in din pinkod, säger Christina Lind, Sverigechef på Visa Europe.

Vi struntar i att handla på grund av långa köer
Hela nio av tio svenskar (90 procent) uppger att de någon gång struntat i att köpa en vara på grund av för långa köer. Närmare sju av tio svenskar (67 procent) har till och med lämnat en butik enbart på grund av kö, enligt Visas undersökning.

Det som stör oss svenskar mest när det kommer till att köa är tiden som vi förlorar (37 procent), långsamma kunder och personal (23 procent) samt hur andra människor beter sig i kön (16 procent).

- Siffrorna är intressanta eftersom de speglar ett beteende. Vissa köer har vi accepterat, medan andra gör oss mer frustrerade. Till exempel ställer vi oss hellre i kön till Systembolaget en lördagseftermiddag än i kön till mataffären en vardagkväll, säger Christina Lind.

Fler siffror från undersökningen

  • Fler kvinnor än män (93 procent mot 87 procent) har någon gång struntat i att köpa en vara, på grund av att det varit för lång kö i butiken eller affären.
  • Platserna där vi stör oss allra mest på köer är; mataffärer (26 procent), snabbmatställen (17 procent), klädbutiker (11 procent), närbutiker (8 procent), butiker inom skönhet, hälsa och inredning (6 procent), barer (4 procent) samt Systembolaget (2 procent).

Om undersökningen
Undersökningen genomfördes av TNS Sifo, på uppdrag av Visa Europe i Sverige i februari 2016. 1 239 respondenter deltog i undersökningen som genomfördes i TNS Sifos webbpanel med slumpmässigt rekryterade respondenter i åldern 15-79 år. Panelen är riksrepresentativ.

Om kontaktlösa betalningar
Kontaktlösa betalningar med Visa innebär att man inte behöver stoppa in sitt kort i terminalen, utan det räcker att hålla kortet mot symbolen för kontaktlösa betalningar på terminalen för att köpet ska genomföras. För belopp under 200 kronor behöver man inte heller ange sin pinkod, utan köpet genomförs direkt. I Europa är redan mer än en fjärdedel av alla Visakort kontaktlösa och det finns idag över 143 miljoner kort och 2,9 miljoner terminaler som accepterar kontaktlösa betalningar. I Sverige väntas en ökning av kontaktlösa betalningar under 2016, då allt fler banker börjar ge ut kontaktlösa kort samt fler handlare börjar acceptera kontaktlösa betalningar. 

1. Statistik från TNS Sifo, beställd av Visa Europe i Sverige, februari 2016, 1 239 respondenter.