New Detail

Fler än sex av tio betalar oftare med kort utomlands i dag

20/06/2016

Press Release Image

Svenskar är snabba på att anamma trender som att bo hemma hos en främling på semestern. Nu visar en ny Sifo från Visa Europe att fler hakar på trenden att betala med kort utomlands. Drygt sex av tio svenskar betalar oftare med kort på resan i dag än för fem år sedan. Samtidigt planerar var fjärde att endast använda kortet på semestern utomlands i sommar.

Stockholm, 20 juni 2016 – Nu är det dags för semestertider och för nära en av tre svenskar (32 procent) innebär det en utlandsresa. Inför sommaren har Visa Europe kartlagt hur svenskarna använder sitt kort på resan. I undersökningen framkommer det att fler än sex av tio svenskar (65 procent) oftare betalar med kort utomlands i dag än för fem år sedan.

Så många som varannan svensk (50 procent) anser sig också ha en relativt god uppfattning om kortacceptansen hos handlare i länder runt om i Europa.

– Det pågår ett skifte just nu där svenskarna börjat använda sina kort på resan i en allt större utsträckning. Samtidigt kan vi också se hur fler och fler handlare i Europa börjar acceptera kortbetalningar. I dag kan man handla med sitt Visakort på fler än 40 miljoner ställen runt om i världen, säger Christina Lind, Sverigechef på Visa Europe.

Vi använder kort i större utsträckning än tidigare när vi reser
Svenskar är flitiga användare av såväl kort som olika betalappar på hemmaplan. I år planerar dessutom var fjärde svensk (25 procent) att bara använda kort på utlandssemestern, medan 49 procent uppger att de främst kommer att använda kort, men även lite kontanter. Något fler yngre, i åldern 15-34, planerar att använda enbart kortet på resan i sommar.

– När vi reser tar vi gärna med oss våra svenska beteenden, som att ständigt vara uppkopplade så att vi kan dela med oss av våra upplevelser. När det kommer till hur vi betalar på resan så är det intressant att vi nu har börjat använda våra kort i större utsträckning även utomlands, säger Kajsa Beausang, Chefredaktör på tidningen RES.

Bekvämt att använda kortet på resan
Åtta av tio anser att det är mer bekvämt att betala med kort än med kontanter på resan. Fler än 8 av 10 (84 procent) tycker dessutom att det är viktigt att det finns möjlighet att betala med kort när de reser utomlands. Mer än varannan svensk (53 procent) väljer att betala i lokal valuta på resmålet när de betalar med kort, vilket bekräftas av Christina Lind, Sverigechef på Visa Europe.

– Vi rekommenderar att man alltid väljer lokal valuta och inte svenska kronor när man betalar med sitt kort utomlands, för att få den bästa växelkursen, säger Christina Lind.

Om undersökningen
Undersökningen genomfördes av TNS Sifo på uppdrag av Visa Europe i Sverige, under perioden 1-9 Juni 2016. I undersökningen deltog 1135 respondenter i Sverige via online-intervjuer. Undersökningen är riksrepresentativ.