New Detail

Visa köper fintechbolag för 50 miljarder kronor

14/01/2020

Press Release Image

Visa Inc. (NYSE: V) förvärvar fintechbolaget Plaid för 5,3 miljarder dollar, motsvarande 50 miljarder kronor. Köpet innebär möjligheter för Visa att gå in på en ny marknad, men också förbättra sin nuvarande verksamhet. Plaid gör att konsumenter säkert kan koppla sina bankkonton till appar som hanterar deras privatekonomi. Genom att välja att dela sin ekonomiska information med en eller flera av tusentals anslutna appar och tjänster kan konsumenter enkelt planera sina utgifter, spara eller övervaka sina investeringar.

Förvärvet ger nya marknadsmöjligheter för Visa – både globalt och i USA. Tillsammans kommer Visa och Plaid att kunna leverera betallösningar och tjänster som skapar ytterligare värde för företag inom finanssektorn. Förvärvet ger också Visa möjlighet att jobba närmare fintechs oavsett utvecklingsfas samt bidrar till att vidareutveckla Visas kärnverksamhet.

– Vi är otroligt glada för förvärvet av Plaid och hur det förbättrar våra tillväxtmöjligheter. Plaid är ledande inom segmentet snabbväxande fintechs – med kapacitet och begåvning i världsklass. Förvärvet, kombinerat med våra många andra fintechsatsningar, gör att Visa kan leverera ännu större värde för utvecklare, finansinstitut och konsumenter, säger Henning Holtan, Nordenchef på Visa.

Relationen mellan finansinstitut, såsom banker och utvecklare, har blivit allt viktigare för att konsumenter enkelt ska kunna använda nya tjänster och hantera sin ekonomi. Under 2019 använde 75 procent av konsumenter med internetuppkoppling en fintechtjänst för att hantera sina pengar. Plaid är en av de ledande aktörerna när det gäller att möjliggöra denna koppling i större skala.

– Vårt uppdrag är att göra pengar enklare för alla, och vi är glada för möjligheten att kunna fortsätta utföra det i global skala. Visa har redan fått förtroende från miljarder kunder, företag och finansinstitut och är en viktig del av det ekonomiska ekosystemet. Tillsammans kan vi stötta den snabba utvecklingen av digitala finanstjänster, säger Zach Perret, vd och medgrundare till Plaid.

Visas vd Al Kelly:

– Förvärvet är en naturlig utveckling av Visas 60 år långa resa. Vi började med att säkert koppla ihop köpare med säljare, till att nu också koppla ihop konsumenter med digitala, finansiella tjänster. Kombinationen av Visa och Plaid sätter oss mitt i centrum av fintechvärlden och ger oss en ännu större marknad att verka på. Transaktionen är föremål för myndighetsgodkännanden och andra standardiserade förfaranden kopplade till förvärv. Transaktionen väntas avslutas under de kommande tre till sex månaderna.