Innovation

Oväntade hjälpen till e-handlare – när svenskar överger lösenorden

Svenskarna på god väg att överge lösenorden?

By Eilin Schjetne, Product director

Man paying via App on mobile phone

Svenskarna är på god väg att överge lösenorden.

En ny studie från Visa visar att många är oroliga över säkerheten i att använda bara lösenord, samtidigt som biometriska lösningar upplevs vara både snabbare och enklare.

Kan vi snart se en tid bortom lösenorden?

Betalningar med lösenord har länge varit det självklara sättet. Men nu verkar det som att lösenorden är på väg att bytas ut. En ny undersökning från Visa av den svenska betalmarknaden visar att en stor majoritet, 65 procent, av svenska konsumenter tycker att biometriska betalsätt är både säkrare och lättare att använda jämfört med traditionella lösenord. I dag betalar 4 av 10 svenskar med hjälp av biometri varje vecka.

Eilin Schjetne, Product director på Visa, tror att vi kan ha sett peaken för lösenord i Sverige.

– Ju bättre system vi får för biometriska betalningar, desto färre lösenord kommer vi behöva använda. Det vinner både konsumenter och handlare på, säger hon.

Svenskarnas val – en id-klassiker

Så, vad är det som kommer ersätta? Svenskarnas val verkar ha fallit på en annan klassiker: Fingeravtrycket. Fingeravtrycksskanning är nämligen den mest använda biometriska metoden. 41 procent av svenskarna använder den regelbundet. Den anses inte bara smidig att använda – utan även säker. 86 procent av svenskarna upplever att den är helt säker, vilket klår siffran för lösenord (som är 67 procent). Det visar Visas undersökning.

Detta gör att vi snart kommer se ännu mer utbredd biometrisk användning, spår Schjetne. Inte minst då kunder börjar kräva det i allt större utsträckning. Fler än hälften av kortanvändare i Skandinavien skulle byta bank eller kortutgivare om de inte kan erbjuda biometriska lösningar.

– Biometri är framtiden. Vi kommer att få se en ökad användning av andra biometriska metoder, som röstigenkänning och venmönsterscanning. De traditionella lösenorden kommer självklart att finnas kvar även framöver, men för många kommer lösenorden främst fungera som en back-up-lösning, säger Eilin Schjetne.

Så många överger sina varukorgar – på grund av strul

Och det kanske finns en rimlig förklaring till utvecklingen. Lösenorden skapar nämligen problem – både för kunder och företag. Visas undersökning visar att 75 procent av svenskarna någon gång har avbrutit ett köp online. Vanligaste anledningen är att betalkortet inte finns nära till hands, att man har problem med att logga in – eller att man har glömt bort sitt lösenord.

– E-handeln hålls tillbaka av kunder som inte orkar hantera en krånglig check-out-process, vilket biometriska metoder kan vara lösningen på. Det kommer inte lösenorden vara, säger Eilin Schjetne.

Så gjordes studien

1000 kreditkortsinnehavare jämt fördelade i Sverige, Norge och Danmark tillfrågades via en webbaserad undersökning om sina betal- och handelsvanor. Intervjuerna gjordes under 2019 och de tillfrågade var över 18 år gamla.

Tag: Payment technology