Security

Nya regler för e-handeln – 3 steg för att göra ditt företag redo

Om du som ansvarig för en e-handel inte har hört om detta, är det dags att agera, skriver Visas expert Eilin Schjetne.

By Eilin Schjetne, Product Director

E-handeln i Sverige står inför en stor omställning. Nu är det dags för e-handlarna att agera.

Om du som ansvarig för en e-handel inte har hört om detta, är det dags att agera, skriver Eilin Schjetne, Visas expert och Product director i Norden och Baltikum.

E-handeln i Sverige står inför en stor omställning. Den 31 december i år kommer nya EU-regler, kallade PSD2. En del av regelverket, Strong Customer Authentication (SCA), ställer nya krav vid betalningar online. Konsumenter kommer behöva verifiera sin identitet på två av följande tre sätt: Genom något man har (en smartphone eller ett betalkort), något man vet (en PIN-kod eller ett lösenord) eller något man är (som fingeravtryck eller ansiktsigenkänning).

Det nya regelverket ger ett extra lager av säkerhet. Det innebär att e-handeln kan fortsätta växa snabbt och hållbart. Det är viktigt när e-handeln ökar kraftigt – inte minst under coronapandemin.

Tre steg – så undviker du att förlora köp

Men det innebär också nya utmaningar för många företag. Under pandemin har många etablerat en e-handel för att hålla igång verksamheten och försäljningen. När det nya regelverket nu ställer hårdare krav på e-handelns funktion, kan transaktioner stoppas och intäkterna från e-handeln snabbt försvinna. Om en kund inte kan verifierar sin identitet på två sätt, kommer banken kunna stoppa betalningen.

Det finns åtgärder du som ansvarig för en onlinebutik måste vidta för att kunder ska kunna fortsätta handla från din webbplats när nyårsklockorna börjat ringa.

  1. Har du inte hört om PSD2 eller SCA förut? Då är det dags att agera. Kontakta din bank eller betaltjänsteleverantör. De har antagligen redan försökt få tag i dig.
  2. Be dem att ”aktivera” tekniken som stöder SCA-kraven. Enligt oss är det bästa alternativet EMV 3D Secure. Tekniken gör det enklare för kunder att betala med sina mobiler.
  3. Passa på att göra betalningar så enkla som möjligt. Din bank eller betaltjänsteleverantör kan hjälpa din e-handel att identifiera betalningar som undantas av EU-reglerna, och därför inte behöver gå igenom de extra säkerhetsstegen.

Det är också viktigt att gå igenom dessa tre steg så snart som möjligt. Banker och betalbolag kommer börja testa betalupplevelsen före att reglerna börjar gälla den 31 december. Om du gör dig redo redan nu, kommer du och din e-handel undvika onödigt strul under den hektiska december-månaden.

Tag: 1a Security (Topic)