Research + Insights

Nu slår 20 år gammal teknik igenom – på grund av pandemin

Coronapandemin har hittills inneburit en stor ökning för bland annat blippbetalningar och mobila betalningar. Det är bara början på ett stort beteendeskifte, tror Visas expert Eilin Schjetne.

By Eilin Schjetne, Product Director

Young female Asian barista holding payment terminal while customer paying for cappuccino with modern smartphone, close-up view

Coronapandemin har hittills inneburit nya rekordnivåer för e-handeln, en stor ökning av blippbetalningar och ett stort uppsving för mobila betalningar. Men det kommer komma fler förändringar. Det tror Visas expert Eilin Schjetne, Product director i Norden och Baltikum samt ansvarig för realtidsbetalningar.

Vi har än så länge bara sett en liten del av pandemins totala inverkan på framtidens sätt att betala. Kunder vill betala lika smidigt i fysiska butiker som vid e-handel och vill undvika köandet till kassan.

 1. En ny era för detaljhandeln
  Handeln blir allt mer integrerad. Kunder letar upp en produkt online, går till butiken för att prova den och köper sedan slutligen varan antingen online eller i butik. Samtidigt blir kassan i en fysisk butik allt mer lik en utcheckning i en e-handel, där kunden betalar för en vara beställd på internet – utan att behöva köa.

 2. QR-kodernas revansch
  QR-koderna är tillbaka. Tekniken har fallit i glömska, men är ett utmärkt verktyg för framför allt hotell- och restaurangverksamheter under pandemin. Tekniken gör det möjligt att skicka ut menyer och bokningsinformation utan fysisk kontakt. I Kina är mobila plånböcker väletablerade och QR-koder används i stor utsträckning vid betalningar. Nu väntas en ökad användning av koderna, tack vare dess flexibilitet och snabbhet, i takt med att fler också väljer att betala med sitt kort i mobilen.

 3. Blippa med telefonen - mobila betalningar för småföretagaren
  I takt med att den digitala ekonomin växer, måste innovation och ny teknik också nå småföretagen. Inte minst måste nya system för digitala betalningar nå småföretagare på den svenska marknaden då blott fem procent av våra köp görs med kontanter. Ett exempel på sådan teknik är Visas lösning ”Tap to Phone”. Den möjliggör blippbetalningar med mobilen direkt till handlarens bankkonto. Både snabbare och billigare än traditionella betallösningar, samtidigt som den gör att fler kan ta emot digitala betalningar.
   
  Woman in yellow shirt holding contactless card towards screen
 4. Betalningar i appen – att umgås på distans
  Betalningar direkt i appar ökar också. Här leder servicebranschen vägen, exempelvis vid en beställning på en restaurang. Då kan beställning och betalning göras direkt i appen, och den enda kontakten sker när maten serveras.

Givet att pandemin skyndar på och förstärker redan befintliga trender, är det ingen överraskning att analytiker har förutspått en utveckling som denna. Liksom med övergången till kontaktlösa och mobila betalningar under 2020, kan det därför hända att ett intåg av så kallade ”osynliga” betalningar sker snabbare än vi tror.

Tag: 1a Research + Insights (Topic)