Security

Dataskyddsdagen – så skyddar Visa information 365 dagar om året

Nya lagar, förväntningar och COVID påverkar dataflödet – men att hålla information säker är viktigare nu än någonsin

By Eilin Schjetne, Product Director

Image of padlock with images of people inside the lock
28 januari är idag känt som ”Data Privacy Day”, alltså Dataskyddsdagen.

Världshandeln i dag sker genom data. Oavsett om du shoppar från en utländsk e-handel, ringer ett internationellt samtal eller för över pengar till konton i andra länder är data hjärtat i transaktionen. World Economic Forum har till och med sagt att data är mer värdefullt i vissa sektorer än vad elektricitet, arbetskraft och råvaror är. Spådomen är att data kommer spela en allt större roll i samband med att 5G får fäste över världen.

Att därmed hålla data säkert är så viktigt att det har fått sin egen dag i kalendern: 28 januari är i dag känt som ”Data Privacy Day”, alltså Dataskyddsdagen. Det är en dag som uppmärksammats internationellt sedan 2008 och instiftades för att utbilda konsumenter om vikten av att skydda sin personliga information.

Visa är ett datadrivet företag och vårt engagemang för dataskydd och sekretess är viktigt för att bygga förtroende hos våra kunder och anställda. Det gör att vi kan skapa nya innovationer på ett ansvarsfullt sätt, samtidigt som vi upprätthåller våra viktiga löften. Innovation inom data är en helt avgörande del i Visas strategi och i allt vi gör – och bygger på vår 60-åriga tradition av att använda data ansvarsfullt.

Med nya datalagar kommer nya förväntningar

Dataskydd är extra kritiskt nu, när nya konsument- och dataskyddslagar antas över hela världen och tillsynen ökar. 2018 förändrades mycket i Europa när General Data Protection Regulation (GDPR) infördes. Företag behövde ta flera steg för att upprätthålla de starkare dataskyddsreglerna. 2020 antogs lagar i Kalifornien och i Brasilien och de kommande åren väntas ny lagstiftning på området i Kina, Indien och Kanada. Bara för att nämna några.

Länder som nu utforskar dataskyddslagstiftningar och andra ramverk för att styra användning av data måste balansera integritetsaspekten för konsumenter med fördelarna av att datadrivna insikter kan gynna konsumenter och ekonomier över hela världen. Vissa regeringar som kämpar med datasäkerhet och integritetsfrågor reagerar genom att begränsa hur data kan flöda över nationsgränser. Förordningar som gör att det blir svårare att analysera och läsa data i realtidstransaktioner gör det utmanande för Visa att övervaka och förhindra bedrägerier med hjälp av insikter i globala datamönster. Det är också viktigt att komma ihåg att den typen av restriktioner i dataflöden gör det svårare för småföretagare att få tillgång till verktyg som de behöver för att komma på fötter igen, efter en svår tid av nedstängningar till följd av pandemin.

Hantera COVID

COVID har inte bara förändrat världen för all framtid. Viruset har också förändrat teknologin. När nedstängningar och restriktioner gjorde att miljoner människor behövde stanna hemma accelererade e-handelns enormt. På veckor såg vi en tillväxt som väntades ske på tre till fem år.

Aggregerade datadrivna insikter hjälper Visa och våra kunder att bättre förstå de här handelstrenderna och digitala betalningsmönstren. Det är insikter som möjliggör för företag, städer och länder att navigera fram i återhämtningen som väntar efter pandemin. I Sverige har vi använt vår expertis för att stötta småföretagare genom plattformen Företagshjälpen och vi har i reklamkampanjer uppmanat konsumenter att tänka till för att stötta lokala handlare. Du kan läsa mer om våra initiativ här.

Data och framtiden

Konsumenter måste själva ha verktygen för att få tillgång till, hantera och använda information som lagrats om deras ekonomi. Visas Privacy Center ger information till konsumenter om hur deras personliga information används.

Data Privacy Day må vara en dag, men Visa jobbar 365 dagar om året för säkerhet och transparens. Det är viktigt för att bibehålla förtroendet och att göra handeln säker för alla.

Tag: Payment Security