Security

3 tips för att boka resan på ett säkert sätt

Världen är på väg att öppnas och många drömmer om att resa bort på semestern. Men i osäkra tider är det viktigt att ha koll på vad som händer om flygresan blir inställd eller något inte levereras.

3 tips för att boka resan på ett säkert sätt

Efter ett år som präglats av pandemin är det allt fler svenskar som blickar ut mot världen i takt med att antalet resedestinationer ökar igen. I och med att flygresandet ökar uppstår också frågor kring vad som gäller kring bokningar.

Vad gör du om din resa blir inställd? Hur ser du till att du får tillbaka pengarna om du blir sjuk eller vad händer om ditt påtänkta resmål blir rödflaggat av Utrikesdepartementet?

Vi på Visa är måna om att skydda och hjälpa kunden på de sätt som är möjliga. Därför har vi satt upp en process som kan hjälpa dig när något gått snett, som att flygresan avbokas i sista stund för att flygbolaget gått i konkurs – vilket många semesterresenärer oroar sig för i tider av pandemi.

Skulle olyckan vara framme ska du först och främst kontakta återförsäljaren eller resebolaget som du genomförde köpet från. Detta för att undersöka om du är skyddad av någon försäkring eller garanti. Saknas ett sådant skydd och det inte är möjligt för dig att bli ersatt fullt ut, kan du i stället vända dig till den bank som utfärdat ditt betalkort.

Chargeback kan ge pengarna tillbaka
Då kan en chargeback hjälpa dig, vilket är en typ av återbetalning. Det är ett sätt för banken (som utfärdat ditt kort) att begära tillbaka pengarna från försäljarens bank när du inte får det du köpt. Detta gäller även när återförsäljaren eller leverantörer har gått i konkurs.

Det är inte en juridisk rättighet, men om du har använt ett Visa-kort (gäller både vanliga betalkort som kreditkort) kan du ansöka via din bank. När du söker om en chargeback, kan du inte begära tillbaka mer pengar än vad du betalat från början. Om en del av beloppet redan har ersatts genom andra instanser (som försäkringsbolag) kommer bara mellanskillnaden betalas ut av banken.

Det är såklart alltid tufft när planer ställs in, men förhoppningsvis kan Visas konsumentskydd vara till hjälp och göra situationen lite lättare att hantera.

 

3 viktiga tips för att göra säkra bokningar

1)     Kolla upp dina rättigheter

Se till att du vet vad som gäller. Du har alltid rätt till återbetalning om ditt flyg är inställt.

2)     Betala med ditt Visa-kort

Se till att du betalar din biljett med ett Visa-kort. Det gör att du garanterad att få hjälp av banken om du måste söka kompensation.

3)     Ha en försäkring

Se till att dina eventuella förluster täcks av en resegaranti eller en reseförsäkring.

Tag: Payment Security Tag: Digital commerce