About Visa

Så hjälper Visa lokala fintechs i Norden och Baltikum att skala upp affären

Fintech N&B

Betalmarknaden i Norden och Baltikum är på många sätt unik. En snabb digitalisering har till exempel gjort att vi ersätter kontanterna med nya betallösningar. För att skapa ytterligare innovation på betalmarknaden samarbetar Visa med lokala fintechs. Målsättningen är att hjälpa fler fintechs att accelerera och skala upp sin affär genom vårt globala betalnätverk.

Nya konsumentbeteenden förändrar betalmarknaden. Till exempel kunde vi under pandemins första år (juni 2020 till juni 2021) se hur andelen kontaktlösa Visa-transaktioner ökade med 20 procent.[1]

Det visar på vikten att betalaktörer som Visa fortsätter erbjuda flexibla betallösningar som kunder gillar att använda. Därför jobbar vi tätt tillsammans med fintech-partners inom områden som finans, digitala valutor och nästa generations betallösningar.

Vårt lokala fintech-team hjälper fintechs i Norden och Baltikum med expertis, verktyg och vägledning. Det kan vara allt från att certifiera betallösningar till att bygga innovativa produkt på våra APIer eller utveckla ett kortprogram.

”Vi öppnar upp det finansiella ekosystemet för att främja innovation på betalmarknaden. Vi är stolta över våra fintech-samarbeten i Norden och Baltikum. Tillsammans kan vi skapa innovativa betallösningar som kändes otänkbara igår”, säger Philip Konopik, Nordenchef för Visa.

Danska Vibrant är ett exempel på en lokal fintech-partner. Med hjälp av NFC-tekniken har de utvecklat en innovativ Tap to phone-app som gör det möjligt för småföretagare att enkelt och smidigt ta emot betalningar med mobiltelefonen.

Kasper Krog, vd för Vibrant, beskriver samarbetet med Visa:

”Från dag ett har vi fått ett fenomenalt stöd från Visas lokala team i Norden och Baltikum. Vi känner oss trygga med att ha hittat en global partner med insikter om varje enskild marknad som kan hjälpa oss att skala upp vår fantastiska produkt”.

Även svenska Mynt, som bidrar till att digitalisera bokföringen för fler företag, är nöjda med samarbetet. I september 2020 lanserade man en ny betallösning tillsammans med Visa som gör utläggshanteringen smidigare.

”Visas styrka är att det är ett globalt betalnätverk, med expertis inom digitala betalningar och närvaro på alla världens marknader. Samtidigt har man en stark närvaro i Sverige. Det gör att vi som relativt nystartat fintech-företag har fått mycket uppmärksamhet och vägledning i våra ambitioner att utveckla en digital affärslösning som gör det enklare för fler kunder att hantera sina utlägg”, säger Baltsar Sahlin, vd för Mynt.

 

Vill du veta mer om vad Visa gör tillsammans med fintechs i Norden och Baltikum? Besök vår nya fintech-plattform där vi samlat exempel på vad vi kan skapa tillsammans med våra partners.

 

 

[1] VisaNet transaction data, Europe, June 2020-21

Tag: About Visa