Research + Insights

Stockholm tappade minst antal besökare i Europa under pandemin

5 saker att tänka på när resandet ökar igen

New travelling data from WTTC and Visa.

Stockholm var den stad i Europa som tappade minst antal besökare under pandemin, visar en ny Visa-studie. I år väntas huvudstaden ta emot ännu fler besökare – samtidigt som svenskarna själva förväntas öka sitt utlandsresande. Här är 5 tips för hur du gör säkra betalningar när du är på resande fot.

Öppenhet var ett svenskt ledord under pandemin. Det påverkade också antalet resenärer som besökte Stockholm, visar en ny studie från World Travel & Tourism (WTTC) och Visa. I studien har man jämfört 82 internationella städer och kommer fram till slutsatsen att Stockholm var den stad i Europa som tappade minst antal besökare procentuellt under 2020 (minus 42 procent). [1]

Till exempel tappade London 79 procent av besökarinkomsterna samma period.

När vi nu börjar resa igen är Stockholm en stad som också har goda förutsättningar att nå nivåerna från innan pandemin. Till exempel väntas andelen affärsresenärer under 2023 komma upp i 38 procent av alla resor till Stockholm (andelen före pandemin låg på 43 procent).

– Det är fantastiskt att så många vill besöka Stockholm! Men om du inte har rest på ett tag kan det vara bra att påminna sig om hur man skyddar sina betalningar när du bokar resor och befinner dig på destinationen. Visas betalnätverk är tillgängligt för betalningar i 99,999 procent [2] av alla betalningstillfällen. Våra skyddsnät och säkerhetsåtgärder hjälper till att upprätthålla säkerheten, säger Philip Konopik, Nordenchef Visa.

Men det är inte bara Stockholm som kan vänta sig fler besökare. Även svenskarna själva är redo att börja resa utomlands igen. 2022 ökade antalet resor med 17 procent i jämförelse med året innan och i år väntas resandet öka ytterligare. [3]

En välkänd riskfaktor i samband med resor är betalningar som du gör i anslutning till resan. Flyg, hotell, aktiviteter och transporter är exempel på saker som ska bokas på förhand där arrangören ofta ber om ditt kontokortsnummer som säkerhet.

Även om du känner dig säker på att kunna upptäcka bedrägeriförsök visar siffror från Visa att 3 av 4 personer (73 procent) mest troligt missar varningsflaggor via digitala köp.

 

Här är 5 tips till resenärer för att undvika bedrägerier och göra säkrare betalningar:

1. Skydda personlig information. Det kan till exempel vara lösenord, kortuppgifter och inloggning till Bank ID.

2. Dubbelkolla om resebyrån, hotellet eller transportören känns legitim innan du bokar. Googla, fråga runt bland vänner och kolla på Konsumentverket om det finns någon notering om bolaget.

3. Klicka inte på länkar innan du är helt säker på var dessa länkar leder dig.

4. Om ett bolag inte kräver ordentlig autentisering vid köp, kan det vara ett tecken på att det inte är en seriös aktör. Undvik.

5. När du betalar med ditt Visa-kort har du alltid ett köpskydd, både på svenska och utländska sajter. Till exempel kan du få tillbaka pengarna* om du har blivit utsatt för ett nätbedrägeri eller om flygbolaget du ska resa med går i konkurs innan avresa. [4]

* Din rätt till ersättning kan begränsas av bankens villkor.

 

 

 

[1] WTTC Cities Economic Impact Report 2022, https://research.wttc.org/cities-economic-impact

[2] Visa, a Technology Company - A look at the technology behind global money movement

[3] Resebarometern 2023 Utland, RESURS för Resor och Turism i Norden AB, http://www.turism.se/

[4] Visa’s purchase protection, https://www.visa.se/gor-ditt-kop-med-visa/online-betalningar/kopskydd.html

Tag: Digital commerce Tag: Payment trends Tag: Travel Insights Tag: Visa Research