Ny statistik visar att betalningsbedrägerierna ökar vid julhandeln
Visa uppmanar kunder att vara vaksamma
I takt med att e-handeln har ökat kraftigt de senaste åren, har även konsumentbedrägerier blivit allt tydligare kopplat till digitala köpbeteenden. Enligt ny statistik från Visa, en världsledare inom digitala betalningar, ökade bedrägerier i Sverige vid onlineköp med nästan 10 procent under julhandeln förra året[1].
Många personer väljer idag att göra köp genom annonser på sociala medier. I en undersökning genomförd av Verian (tidigare Kantar Public)[2], på uppdrag av Visa, uppger tre av tio svenskar att de gjort köp efter annonser i sociala medier de senaste 12 månaderna. Även på sociala medieplattformarna förekommer bedrägeriförsök. Enligt undersökningen är det 34 procent av svenskarna som sett annonser i sociala medier som de uppfattar vara kopplade till bedrägeri.
Globalt sett rör det sig om stora belopp som bedragarna är ute efter. Förra året förhindrade Visa bedrägerier vid köp motsvarande cirka 283 miljarder SEK (27 miljarder USD). Visa uppmanar nu konsumenter till vaksamhet inför julhandeln.
Fredrik Lindquist, Sverigechef för Visa, kommenterar undersökningen:
”Det är inte förvånande att bedragare försöker lura till sig konsument- eller kontouppgifter vid onlineköp under julhandeln. De försöker utnyttja den typiska stressen hos alla som vill göra klipp och hitta unika presenter på nätet. Vi har sett att många konsumenter har starkt självförtroende och tror sig kunna upptäcka bedrägerier online, men i själva verket är det så många som fyra av fem personer som kontrollerar fel detaljer vid onlineköp.[3]”
Enligt Visas undersökning[4] upplever 15 procent av svenskarna att de har sett kända personer användas i annonser med bedrägerisyfte för att marknadsföra varor eller tjänster i sociala medier.
Fredrik Lindquist fortsätter:
”Bedrägerier förekommer hela tiden, och under pandemin blev det tydligt att bedragare hittade nya sätt att nå konsumenter. Det handlar om allt ifrån sms där någon utger sig för att be sina föräldrar om pengar från en kompis telefon, till erbjudanden med allt ifrån bättre räntor eller till hundvalpar.”
I arbetet med att stoppa bedragarna spelar digitala verktyg en avgörande roll, och inte minst den senaste utvecklingen av artificiell intelligens (AI).
Fredrik Lindquist berättar vidare:
”Våra AI-verktyg läser av data från 3,8 miljarder bankkort vilket hjälper till att stoppa näst intill alla bedrägeriförsök på våra plattformar varje dag. Det gör att vi kan hantera över 76 000 transaktioner per sekund, och säkra att betalningar som ska gå igenom gör det. Med dessa verktyg och vårt löfte om att övervaka hot 24/7, kan konsumenter känna sig trygga med att Visas experter ständigt arbetar för att motarbeta bedrägerier, även under årets med intensiva dagar.”
10 vanor för tryggare shopping
- Handla endast från pålitliga och säkra webbplatser
Titta särskilt efter "https" i URL:en och ett hänglåssymbol i webbläsarfältet. Symbolerna visar att webbplatsen är säker och använder kryptering för att skydda dina uppgifter. - För bra för att vara sant?
Bedragare lockar ofta offer med otroliga erbjudanden. Om en affär verkar för bra för att vara sann, är den förmodligen det. - Använd säkra betalningsmetoder
Betalkort och mobila kort erbjuder ett säkert bedrägeriskydd. Var säker på mottagaren innan du väljer att göra en direktöverföring. - Var försiktig med e-post och sms från okända aktörer
Så kallad phishing är vanligt under högtiderna. Klicka aldrig på länkar i e-post eller meddelanden som du inte känner till eller för varor du inte har beställt. Undvik att lämna ut personlig information. - Kom ihåg att uppdatera din mobil och dator
Med regelbundna uppdateringar får du ofta säkerhetspatchar som skyddar mot nya hot. Se till att dina enheter och programvaror är uppdaterade. - Använd inte samma lösenord och aktivera tvåfaktorsautentisering
Alla dina konton bör ha unika lösenord och aktiverat med tvåfaktorsautentisering (2FA) för att göra det svårare för bedragare att få tillgång till din information. - Håll koll på dina bank- och kreditkortsutdrag
Kontrollera regelbundet dina utdrag för obehöriga transaktioner och aktivera transaktionsvarningar - Se upp för falsk välgörenhet
Under julhelgerna kan nya välgörenhetsorganisationer göra sig kända. Var uppmärksam, exempelvis kan du kolla om organisationen har 90-konto (en förening som står under oberoende kontroll och granskning av Svensk Insamlingskontroll). - Skydda din personliga information
Dela ingen personlig information om det inte är nödvändigt. Tänk på att bedragare också kan använda AI för att imitera röster så var försiktig med förfrågningar om personlig information även om meddelandet påstår att det kommer från en vän eller familjemedlem. - Surfa säkert
Att shoppa på ett öppet Wi-Fi innebär en risk och man kan enkelt bli måltavla för den som försöker hacka eller komma åt dina uppgifter. Det är säkrare att handla från ett tryggt hemnätverk eller genom VPN.
[1] Visa Data Net. Exakt siffra 9,9%
[2] Undersökning genomförd av Verian på uppdrag av Visa. Baserad på 1015 webbintervjuer i Sverige mellan den 27–29 november 2023.
[3] Undersökning genomförd av Wakefield Resarch i samarbete med Visa, ”Fraudulese: The Language of Fraud” 2022.
[4] Undersökning genomförd av Verian på uppdrag av Visa. Baserad på 1015 webbintervjuer i Sverige mellan den 27–29 november 2023.