Innovation

Mobila betalningar på uppgång i Norden

Digitala plånböcker ökar i både popularitet och användning och är nu den näst vanligaste betalningsmetoden i Norden.

Norden har särskilt anammat utvecklingen av digitala plånböcker och har bland det högsta användandet i världen. Visa, en världsledare inom digitala betalningar, publicerade nyligen sin rapport "Digital Payments - A wave of innovation in the Nordics", som visar att 19 procent av alla konsumenter i Norden har använt en digital plånbok för att betala för inköp under det senaste året.

”Enligt beräkningar från Visa Consulting & Analytics i rapporten ”Digital Payments – A wave of innovation in the Nordics” förutspår Visa att e-handeln kommer växa med 51 procent i Sverige, från en omsättning på 39 miljarder dollar i digitala betalningar 2022 till en uppskattning på 59 miljarder dollar 2026. Nya lösningar inom det digitala betalningsområdet skapar fler möjligheter för leverantörer och får den övergripande tillväxten av e-handeln att fortgå. Tillväxten kommer att drivas av konsumenter som använder sina telefoner för att slutföra köp, och den mobila handeln kommer att utgöra 82% av den globala e-handeln 2027", säger Fredrik Lindquist, Country Manager på Visa.

Stark ökning i butiker

Så kallade xPay-lösningar bidrar till ökningen av digitala betalningar. Dessa lösningar ökar i både popularitet och tillgänglighet för norska kunder och tar en allt större marknadsandel.

Från januari 2021 till maj 2023 ökade andelen xPay-transaktioner i fysiska betalterminaler i butiker med svindlande 205 procent i Norden. Nu görs mer än 1 av 4 fysiska köp med en digital plånbok.

"Digitala plånböcker är det bekvämaste sättet att betala. De minskar behovet av att bära med sig fysiska plånböcker och du kan enkelt spåra din ekonomi och dina budgeteringsmöjligheter. Och när du betalar med din föredragna xPay hjälper Visas säkra teknik till att hålla dina betalningar trygga", säger Lindquist.

Tokenisering förbättrar säkerheten i digitala plånböcker

En av de viktigaste faktorerna för att digitala plånböcker ska kunna erbjuda en snabb, bekväm och säker betalningsupplevelse är tokenisering, ett område som Visa är pionjär inom. Tokenisering är en teknik som ersätter känslig betalningsinformation, såsom kortnummer och utgångsdatum, med en unik digital identifierare som kallas en token. Tokenet gör det möjligt att behandla betalningstransaktioner utan att avslöja de faktiska kortuppgifterna, vilket gör det svårare för bedragare att komma åt eller missbruka dem.

Visa har utökat sin kapacitet för nätverkstoken för att stödja den växande efterfrågan på digitala betalningar över olika plattformar och enheter. Visa har nu 6 miljarder tokeniserade legitimationer över hela världen och 1 av 3 transaktioner med kort som inte är närvarande i Europa görs med tokens. Tokenisering gör det också möjligt att integrera biometrisk verifiering, som fingeravtryck eller ansiktsigenkänning, i köpprocessen, vilket ger ett extra lager av säkerhet och bekvämlighet för konsumenterna.

Visas tokeniseringsteknik ligger bakom många av de xPay-lösningar som svenskar använder varje dag. Genom att samarbeta med xPay-leverantörer gör Visa det möjligt för konsumenter att betala med den digitala plånbok de föredrar, med den enhet de föredrar, hos miljontals butiker runt om i världen som accepterar kontaktlösa betalningar.

Rabatter och lojalitetspoäng är populära

Under 2023 köpte 96 % av konsumenterna i Norden något på nätet minst en gång i månaden - en ökning från 81 % år 2021.

Visa gjorde en undersökning bland nordiska konsumenter för att ta reda på vilka ytterligare funktioner de vill ha i sina digitala plånböcker. 25 procent av de tillfrågade säger att de vill ha rabatter direkt i sina digitala plånböcker. Lojalitetspoäng är också en populär förmån som konsumenterna vill ha, utöver budget- och sparverktyg och lösningar för att hantera abonnemang med återkommande betalningar.

Tag: Payment technology Tag: Payment trends